Over !YNX

‘!YNX muziek en theater’ staat voor de ontwikkeling en uitvoering van nieuw muziektheater. !YNX maakt voorstellingen voor op bijzondere locaties en in het theater.

In 2007 hebben sopraan Christina Völtl en accordeoniste Marieke Grotenhuis !YNX opgericht als duo voor nieuwe muziek. Inmiddels is het gezelschap uitgegroeid en is het stokje overgedragen aan Karin Netten die sinds 2013 artistiek leider is en vaste regisseur van !YNX. Samen met Christina Völtl vormt zij de artistieke kern van !YNX. Zij opereren vanuit thuisplaats Delft.

De naam !YNX is afkomstig van Iynx, een figuur uit de Griekse mythologie. Zij was in staat mensen en goden acuut verliefd op elkaar te laten worden. Doordat zelfs oppergod Zeus door haar toedoen verliefd werd op een ander, veranderde zijn vrouw Hera Iynx in een vogel. De vogel werd het symbool voor gepassioneerde liefde. Deze vogel werd op haar beurt weer veranderd in een klein muziekinstrument. De klanken van het instrument zorgden ervoor dat mensen acuut verliefd werden.

 

Voorstellingen

!YNX Binnenbrand

!YNX maakt muziektheatervoorstellingen in wisselende bezetting, met in ieder geval Karin Netten (regie) en Christina Völtl (sopraan).
Per voorstelling casten we daarnaast, waar van toepassing, andere inspirerende professionele musici en/of acteurs die ons versterken bij de totstandkoming en uitvoering van de nieuwe voorstelling. Alle uitvoerenden hebben vakopleidingen gevolgd als professioneel musicus, acteur of danser en hebben ruime werkervaring opgedaan binnen de podiumkunsten. Een overzicht van alle voorstellingen kun je vinden onder !YNX speelt.

 

Bestuur

  • Michiel Huizinga - Voorzitter
  • Paul Cornelissen - Secretaris
  • Javier López Piñón - Bestuurslid
  • Vacant - Penningmeester